LiveFIN järjestää valtakunnallisen hiljaisen hetken suomalaisen elävän musiikin puolesta

#VuosiHiljaisuutta-kampanjaan osallistuvat Aito Iskelmä, HitMix, Iskelmä, Me Naiset Radio, Radio Helsinki, Radio Nostalgia, Radio Nova, Radio Pooki, Radio Suomipop, Radio Rock, Radio 957, SuomiRock ja SuomiRäp, jotka viettävät hiljaisen hetken perjantaina 12.3.2021.

LiveFIN ry järjestää valtakunnallisen hiljaisen hetken suomalaisen elävän musiikin puolesta perjantaina 12.3. klo 14.05–14.06. Tällöin tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun hallitus tiedotustilaisuudessaan suositteli yli 500 hengen tapahtumia kiellettäväksi. Siitä alkoi suomalaisen elävän musiikin eloonjäämistaistelu, jossa ala jätettiin selviytymään ilman toimintavalmiuksia tai tulevaisuutta.

Musiikkitapahtumien järjestäminen on ollut viimeisen vuoden ajan vuoroin kiellettyä, vuoroin tarkasti säädeltyä. Viimeisin toimialaa kurittava sulku on jatkunut marraskuusta lähtien. Elävän musiikin ala on sopeuttanut toimiaan ja etsinyt uusia, terveysturvallisia tapoja järjestää musiikkitapahtumia. Näillä toimenpiteillä tartuntariskiä on torjuttu tehokkaasti. Silti tapahtumien järjestämisen mahdollisuuksia on vain kiristetty, eikä vastuullinen toiminta ole avannut minkäänlaisia näkymiä tulevaan”, kertoo LiveFin ry:n toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen

#VuosiHiljaisuutta-kampanjalla haluamme muistuttaa, että kohta on kulunut vuosi. Toista vuotta emme kestä. Vieläkään ei ole syntynyt päätöksiä riittävistä tuista ja työkaluista, jotka mahdollistaisivat alan selviytymisen ja näkymän tulevaisuuteen. Ilman pikaisia toimenpiteitä ja riittäviä tukitoimia elävän musiikin tapahtumien järjestäminen vaikeutuu oleellisesti, sillä alan infrastruktuuri murenee ja osaaminen katoaa. Kampanjalla vaadimme päättäjiltä tekoja ennen kuin on liian myöhäistä”, sanoo LiveFIN ry:n hallituksen jäsen ja Ruisrockin vastaava tuottaja Piia Lääveri

Kampanja hiljentää 13 radiokanavaa

Elävän musiikin yksityissektori menetti viime vuonna koronan vuoksi 360 miljoonaa euroa eli 80 % alan koko vuoden liikevaihdosta. Yksinomaan yksityissektorilla jäi vuonna 2020 toteutumatta yli 15 000 tapahtumaa, 30 000 musiikkiesitystä ja 7,4 miljoonaa konserttikäyntiä. Alaa on tuettu opetus- ja kulttuuriministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön määrärahoista, mutta yksityissektorin saamat tuet eivät ole olleet riittäviä eikä niitä ole onnistuttu kohdentamaan riittävän laajasti. 

Haluamme julkista keskustelua alan exit-suunnitelmasta. Haluamme myös riittävää taloudellista tukea, joka kohdistuu koko elävän musiikin ekosysteemiin: tapahtumajärjestäjiin, muusikoihin ja alihankintaketjuun. Tarvitsemme myös tapahtumien takuutukimallin, joka aidosti toimii riskinhallinnan välineenä epävarmana aikana”, kertoo Lahtinen.

Mutta ennen kaikkea haluamme äänemme entistä paremmin kuuluviin ja vaikuttavaksi osaksi alamme asioita koskevaa päätöksentekoa.”

#VuosiHiljaisuutta-kampanja kulminoituu perjantaina 12.3. klo 14.05–14.06 hiljaiseen hetkeen, johon voivat osallistua kaikki, jotka kokevat asian ja elävän musiikin omakseen. Hiljaista hetkeä viettävät kanavillaan myös Aito Iskelmä, HitMix, Iskelmä, Me Naiset Radio, Radio Helsinki, Radio Nostalgia, Radio Nova, Radio Pooki, Radio Suomipop, Radio Rock, Radio 957, SuomiRock ja SuomiRäp.

Olemme otettuja kampanjan saamasta radiotuesta. Ei ole ihan jokapäiväistä, että kaupalliset mediat lähtevät tekemään kampanjaa yhdessä. Asia selvästi koskettaa”, Lahtinen iloitsee.

Hiljaisen hetken Facebook-eventin löydät täältä, ja aihetta voi kommentoida sosiaalisen median kanavissa #VuosiHiljaisuutta-tunnisteella.

2 comments on “LiveFIN järjestää valtakunnallisen hiljaisen hetken suomalaisen elävän musiikin puolesta

 1. Juha Happonen on

  Tempauksenne on mauton! Minuutin hiljaisella hetkellä on perinteisesti kunnioitettu todellisia vainajia, joita tämän pandemian seurauksena on kertynyt Suomessakin runsaasti. Sen sijaan että kunnioittaisitte vainajia minuutin hiljaisella hetkellä ja osoittaisitte solidaarisuutta uhreja kohtaan, käytätte tätä kunnioituksen osoitusta omien tarkoitusperienne edistämiseen ja omien vaikeuksienne esille tuomiseen näkemättä omaa napaanne pidemmälle. Tästä jää mielikuva, että koska kunnioitamalla hiljaisella hetkellä toteutumatta jääneitä tapahtumia uhrien sijaan (joille ei kaupallisilla radiokanavilla mitään hiljaista hetkeä ole järjestetty) nostatte omat vaikeutenne tapahtumien järjestämisessä uhrien vaikeuksien edelle. Hävetkää.

  • LiveFIN on

   Yhdistyksemme pitää erittäin valitettavana sitä, että koronakriisi on vaatinut kuolonuhreja myös Suomessa. Emme vähättele taudin vakavuutta ja sen seurauksia millään tavalla. Uhrit varmasti ansaitsisivat oman hiljaisen hetken, tai paljon suurempaakin kunnioitusta. Toivottavasti joku taho myös sellaisen järjestää.

   #vuosihiljaisuutta-kampanja tähtää yhdistyksen toiminnan tarkoituksen mukaisesti elävän musiikin toimijoiden tukemiseen. Elävän musiikin toimijat eivät ole missään vaiheessa kannattaneet rajoitusten poistamista ja sen myötä ihmisten terveyden vaarantamista. Toimijat ovat sekä määräysten mukaisesti, että omaehtoisesti rajoittaneet ja sulkeneet toimintaansa viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Tämä kampanja ei ota kantaa koronakriisin onnistumisiin tai epäonnistumiin kokonaisuutena vaan keskitymme elävän musiikin toimijoihin, joilla monella on hätä toimeentulonsa puolesta.

Comments are closed.