Vilkas festivaalikesä on alkanut


Musiikkifestivaalit ovat näkyvä osa Suomen kesää. Ne ovat monelle kesän kohokohtia, mutta lisäksi työllistävät suuren joukon ihmisiä ja innostavat myös vapaaehtoisuuteen.

Suomen festivaalikesä on juuri alkanut. Elävän musiikin edunvalvontajärjestö LiveFINin viimeisimpien arvioiden mukaan kesälle (kesä-elokuu) on tulossa noin 400 rytmimusiikkifestivaalia ympäri Suomen. Viime vuonna kesäfestivaaleja oli 428 ja vuonna 2022 niitä oli 446. LiveFINin arvion mukaan uusia kesäfestivaaleja on luvassa noin 50. Viime kesänä uusia oli 58 ja kesällä 2022 peräti 82. Festivaalien joukossa on kaikenkokoisia musiikkitapahtumia: 80 % festivaaleista on alle 5 000 kävijän festivaaleja ja yli 60 000 kävijän festivaaleja on noin kaksi prosenttia. 

Elävän musiikin festivaalit työllistävät valtavan joukon tapahtuma-, kulttuuri- ja musiikkialan tekijöitä sekä suoraan että välillisesti. Lisäksi tapahtumien vaikutus alueiden elinkeinoelämään – mm. majoitukseen ja ravintolapalveluihin – on merkittävä. LiveFINin keräämän elävän musiikin vapaan kentän toimialatutkimuksen mukaan suomalaisten rytmimusiikkifestivaalien kokonaisliikevaihto oli vuonna 2022 arviolta 134 miljoonaa euroa ja festivaalikäyntejä oli noin 3 miljoonaa. Noin 40 % järjestäjistä on osakeyhtiöitä ja 36 % yhdistyksiä. Festivaaleilla oli noin 9 500 esiintyjää ja ne työllistivät peräti 11 400 henkeä.

Työllistävien vaikutusten lisäksi monet tapahtumat tarjoavat myös vapaaehtoisille mahdollisuuden tutustua elävän musiikin tapahtumiin. Musiikkifestivaaleilla oli vuoden 2022 toimialatutkimuksen mukaan 26 500 vapaaehtoista.

Vapaaehtoisuus tarjoaa merkityksellisiä kokemuksia ja luo monimuotoisia

musiikkitapahtumia

Vapaaehtoisuus on monelle musiikkitapahtuman järjestäjälle tärkeä mahdollistaja. Joillekin toimijoille se on ollut jopa merkittävässä roolissa koko toiminnan ja elävän musiikin yhteisön synnyssä. Vapaaehtoiselle musiikkitapahtumat puolestaan tarjoavat merkityksellisiä kokemuksia sekä yhteisöllisyyttä ja samalla vapaaehtoinen voi oppia tapahtumajärjestämisestä. Vapaaehtoiset osallistuvat kesän festivaaleilla moninaisiin tehtäviin esimerkiksi festivaalialueiden ehostamiseen, esiintyjien takahuoneiden valmisteluun ja erilaisiin asiakaspalvelutehtäviin.

Vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Kansalaisareenan juuri valmistuneen tutkimusraportin mukaan vapaaehtoistoiminta lisää tekijöidensä hyvinvointia: se vaikuttaa myönteisesti elämään ja koetaan mahdollisuutena vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin. Raportin mukaan suomalaisia kiinnostaa lyhytkestoinen vapaaehtoisuus, jota myös festivaalien vapaaehtoistoiminta on. Kansainvälisten tutkimusten mukaan festivaaleilla tapahtuva vapaaehtoistoiminta tuo voimaantumisen tunteita erityisesti marginaaliryhmille.

“Vapaaehtoisuus voi rohkaista aktiivisempaan osallistumiseen myös muuten yhteiskunnassa. Musiikkitapahtumissa vapaaehtoiset tapaavat erilaisia ihmisiä. Kun erilaiset ryhmät, esimerkiksi nuoret ja erilaiset vähemmistöt kuten vaikkapa vammaiset osallistuvat yhdessä vapaaehtoistoimintaan, paranee kaikkien tapahtuman tekijöiden, osallistujien ja vapaaehtoisten ymmärrys monimuotoisuudesta ja erilaisista tapahtumista. Osallistuminen vapaaehtoisena musiikkitapahtumien järjestelyihin tarjoaa sellaisen yhteisöllisyyden kokemuksen, jota arjessa ei muutoin välttämättä saavuta”, kuvailee LiveFINin toiminnanjohtaja Jenna Lahtinen.

Kuva: Filip Starý Unsplash


Lisätiedot:
Jenna Lahtinen
LiveFIN ry, toiminnanjohtaja
jenna.lahtinen@livefin.fi
+358 50 376 3767

Susanna Hulkkonen
LiveFIN ry, viestintäpäällikkö
susanna.hulkkonen@livefin.fi
+358 50 911 6570

Lisätietoja toimialatutkimuksesta:
Elävän musiikin vapaan kentän toimialatutkimus 2022
Maarit Kinnunen, tutkija
maarkinn@ulapland.fi